Over Turkije

Vakantie Turkije – Een geweldige ervaring!

Een vakantie naar Turkije is meer dan zon zee en strand! Wist u dat Turkije vroeger ´kleine Azië´ genoemd werd? Of dat de Turkse keuken op de derde plaats staat in de culinaire wereldranglijst? U zult versteld staan van de veelzijdigheid die Turkije te bieden heeft. Kiest u voor Turkije als vakantiebestemming, dan kiest u niet alleen voor de zon, de zee en prachtige stranden, maar ook voor cultuur, avontuur, authenticiteit en rust in ongerepte natuur. Wanneer u meer te weten wilt komen over dit prachtige vakantieland. Boek dan snel een vakantie naar Turkije.

Een Goedkope vakantie naar Turkije

Oprechte service kunt u natuurlijk altijd verwachten, ook tijdens een goedkope vakantie naar Turkije. In dit land wordt u als gast nog écht verwend. Een lach op ieders gezicht is een lach van tevredenheid. Door de lange en rijke geschiedenis is cultuur in Turkije overal om je heen te vinden. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel verschillende dingen te doen!

Ontspanning

Ga eens langs bij een heerlijke Turkse hamam, je zult je herboren voelen! En de avond begin je goed, door in één van de vele authentieke restaurants je avondmaal te nuttigen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, er is voor ieder wat wils. Turkije is niet voor niets al jaren Nederlands favoriete vakantiebestemming.

Klimaat

Het klimaat in Turkije verschilt per regio. De Turkse Rivièra heeft warme zomers en zachte winters. Istanbul heeft een gematigd klimaat met hete zomers en milde winters, de temperaturen variëren van 28 graden in de zomer tot temperaturen rond het vriespunt in de winter.

Taal

De officiële taal is Turks, en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen uit het Arabisch en het Perzisch, maar wordt geschreven in het Latijns alfabet.

Algemene informatie

Hoofdstad: Ankara
Aantal inwoners: 80.694.485 (2013)
Oppervlakte: 783.562 km2
Taal: Turks
Religie: 96% Islamitisch
Tijdsverschil: 1 uur later
Munteenheid: Turkse Lira, in toeristengebieden kan betaald worden met de Euro
Regeringsvorm: Republiek
Elektriciteit: 220V, 50 hertz wisselstroom
BNP per hoofd: $ 14.700 (2011)
Landnummer: +90
Lokale noodnummers: Algemeen 112, brandweer 110, politie 155

Klimaat

Turkije is een warm en zonnig vakantieland. De zuidwestkust van Turkije heeft een mediterraan klimaat met veel zon en hete zomers. De zon schijnt hier ongeveer 300 dagen per jaar en de temperatuur varieert van een paar graden boven nul in januari, tot circa 40 graden in juli. Istanbul heeft een gematigd klimaat waar de temperatuur varieert van 28 graden in de zomer tot een temperatuur rond het vriespunt in de winter. Van mei tot en met oktober is het over het algemeen heerlijk vertoeven in Turkije. De beste reistijd is mei t/m oktober.

Natuur

Langs de kust is Turkije rijk aan groen en in het binnenland domineren hoge bergen het landschap. De Turkse kustlijn is onweerstaanbaar mooi vanwege de prachtige zandstranden, wuivende palmbomen en azuurblauwe wateren. Verder heeft het land een bijzondere dierenwereld, er leven onder andere flamingo’s, niet giftige slangen, zeldzame Kaukasische tijgers en wolven.

Cultuur

De rijke geschiedenis is waarschijnlijk de grootste schat van Turkije. Overal in het land zijn spectaculaire monumenten en opgravingen te vinden afkomstig uit verschillende historische perioden. Het Turkse culturele erfgoed is uniek en veelzijdig: van oude steden en paviljoenen tot grootse kastelen en paleizen. Zoals de antieke stad Aspendos, waar een goed bewaard en indrukwekkend Romeins Amfitheater te zien is. Nog een goed voorbeeld is de oude stad Perge vlakbij Antalya, die nog helemaal in tact lijkt te zijn.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
23 april: Onafhankelijkheid- en kinderdag
19 mei: Herdenkingsfeest Atatürk, Jeugd- en Sportdag
30 augustus: Dag der Victorie
29 oktober: Dag der Republiek (dag van de stichting van de republiek Turkije)
Suiker- en Offerfeest verschilt jaarlijks

Achtergrond / Geschiedenis

Rond 2000 voor Christus trok vanuit Centraal Azië een stam het huidige Turkije binnen; de Hettieten. Zij slaagden erin een groot deel van het land in handen te krijgen. Zij werden gevolgd door de Assyriërs en daarna de Grieken die zich rond 1200 voor Christus in het gebied vestigden. De Grieken stichtten vele steden in de omgeving, waaronder Byzantium, dat later werd omgedoopt tot Constantinople; het hedendaagse Istanbul. De Grieken noemden het land Anatolië, naar het Griekse woord voor het oosten. Meer domeinen ontstonden, waaronder het Perzische Rijk, het rijk van Alexander de Grote en het Romeinse Rijk. De Romeinen noemden het land op hun beurt Klein-Azië, waarmee ze onderscheid maakten met de rest van Azië.

In de 11e eeuw veroverden Arabieren en het Seljuk Sultanaat grote delen van het land. In de 13e eeuw ontstond het Ottomaanse Rijk, wat het machtigste rijk in het gebied zou worden. Na de Eerste Wereldoorlog in 1918 stortte het Ottomaanse Rijk in. De Turkse oorlogsheld Mustafa Kemal stichtte in 1923 de republiek Turkije. Later ontving hij de naam Atatürk van het volk, wat vader van de Turken betekent. Atatürk bouwde een staat op naar westers voorbeeld onder het motto: ‘Vrede bij ons, vrede in de wereld’. Hij overleed in 1938, waarna er diverse staatsgrepen werden gepleegd. Vandaag de dag is het Turkije een stabiel land en wil het graag lid worden van de Europese Unie. Door de jaren heen heeft het menselijk verkeer vele monumenten, koningshuizen en blijvende culturele erfenissen achtergelaten die allen bijdragen aan het hedendaagse Turkije.

Eten en drinken

Wat schiet u te binnen wanneer u denkt aan de Turkse keuken? Waarschijnlijk het befaamde broodje döner kebab en natuurlijk de Turkse pizza. Onbekend voor velen is dat de Turkse keuken nog veel meer opwindende lekkernijen te bieden heeft. Zoals de meze, heerlijke kleine hapjes die een beetje te vergelijken zijn met de Spaanse tapas. Turkse koks gebruiken al hun fantasie en creativiteit voor het maken van deze gerechtjes. Met als resultaat tongstrelende hapjes met een verrassende bite. Verse vis en lamsvlees zijn hoofdbestanddelen van de Turkse keuken. Maar er wordt ook veel met groente gekookt, waardoor meze bij uitstek geschikt is voor vegetariërs. En meze gaat altijd gepaard met knapperig Turks brood en rijst met pijnappels, rozijnen en kruiden. Afiyet olsun, eet smakelijk!

Taal

De officiële taal van Turkije is Turks en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Op de meeste plekken kunt u prima terecht met Engels en Duits, tenzij u naar afgelegen streken reist. Er wordt geschreven in het Latijns alfabet; het lezen van borden een dergelijke zal daarom geen probleem zijn.

Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Gezondheid

Voor Turkije zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan.

Geldzaken

De Turkse munteenheid is de Lira. Turkije heeft overal pinautomaten en banken waar u buitenlands geld kunt omwisselen. Ook bij de grotere hotels kunt u geld pinnen en wisselen, al is de wisselkoers hier een stuk ongunstiger dan bij de banken of de lokale wisselkantoortjes.

Communicatie

Telefoneren

De goedkoopste manier van bellen in Turkije is vanuit een telefooncel. U kunt telefoonmuntjes en telefoonkaarten kopen bij de lokale VVV. Hoewel het ook mogelijk is om met uw mobiele telefoon te telefoneren in Turkije, adviseren wij u om dit zoveel mogelijk te beperken. Providers hanteren namelijk hoge tarieven in het buitenland. Informeer daarom voor vertrek naar de tarieven bij uw provider. Het aanschaffen van een lokale SIM-kaart kan in sommige gevallen voordeliger zijn.

Internet

In de meeste Turkse hotels, restaurants en luchthavens is Wi-Fi beschikbaar, al dan niet tegen betaling. In de grote steden zijn internetcafés populair, die internettoegang aanbieden tegen een lage prijs.

In de grote steden is de dekking voor mobiel internet over het algemeen goed tot zeer goed. Wanneer u hiervan gebruik wilt maken, bijvoorbeeld met uw mobiele telefoon of tablet, adviseren wij u om, zoveel mogelijk gebruik te maken van Wi-Fi. Zet altijd uw dataroaming uit om een hoge telefoonrekening te voorkomen.

Openingstijden

Overheidsinstellingen: maandag – vrijdag van 08.30-12.30 uur en van 13.30-17.30 uur.
Banken: maandag- vrijdag van 08.30-12.00 uur en van 13.30-17.00 uur.
Winkels: maandag- zaterdag van 09.30-19.00 uur. Kleine winkels blijven langer open en sluiten tussen de middag niet.

Elektriciteit

220V, 50 hertz wisselstroom. Dezelfde stopcontacten als in Nederland.

Vraag aan

VRAAG VANDAAG NOG UW VISUM AAN.

Snel en makkelijk uw visum aanvragen bij Visa 4 Turkey

Vraag aan